Škola jahanja za najmlađe od 6-12 godina

Škola jahanja se odvija u autentičnom prirodnom ambijentu našeg kluba,gdje djeca i odrasli uživaju u druženju sa konjima.

Jahanje je prije svega, aktivnost koja se praktikuje na otvorenom. Na taj način mališani i tinejdžeri mogu provesti kvalitetno vrijeme na otvorenom prostoru i u prirodi. Svjež vazduh, dobra zabava i aktivnost odličan su način da najmlađi zavole zdrav život.

Osim fizičkih benefita, bavljenje konjičkim sportom dovodi do mnogih pozitivnih i korisnih navika koje djeca stiču. Rad sa konjima povećava empatiju i stepen brižnosti kod mladih, čini ih odgovornijim i smirenijim.

Roditeljima preporučujemo da djecu uključuju u konjički sport, bez predrasuda, bojazni i straha koji je veći kod njih, nego kod samih mališana. Obuku izvode iskusni instruktori sa dresiranim konjima, dok dijete na sebi ima kacigu i zaštitni prsluk, kao mjeru predostrožnosti.

Konjički sport je specifičan prije svega, što se radi po principu 1 na 1, (instruktor-dijete) i što je glavni “rekvizit” živo biće, prijatelj kojeg treba poštovati, uvažavati, razumjeti, brinuti o njemu.

Ovaj sport utiče na psihu, djeca postaju smirenija i opuštenija, podstiče i razvija osjećaj humanosti, plemenitosti, druželjubivosti i uopšte doprinosi socijalizaciji djeteta. Dalje, aktivnost se odvija na otvorenom prostoru i u druženju sa ovim plemenitim životinjama, što kod djeteta razvija osjećaj slobode, kreativnosti, mašte, a sve kroz igru i zabavu.

Podstiče se i razvija psihomotorika, sinhronizacija i koordinacija gornjih i donjih ekstremiteta, jača muskulatura, posebno mišića ruku, leđa i nogu uz obavezno pravilno držanje tijela. Jahanje kod djece razvija osjećaj za ravnotežu, jača samopouzdanje i sigurnost djeteta.

Rekreativno jahanje podrazumijeva i brigu o konjima koji se svakodnevno čiste, hrane i njeguju čime se djeca uče zdravim obrascima ponašanja.

Tinejdžeri uče da svoje burne emocije i frustracije kanališu kroz brigu o životinjama , što im daje odličnu priliku da pokažu zrelost na djelu.

Konji, kao i sve životinje, uče nas neverbalni jezik i u radu sa njima učimo da posmatramo govor tijela. Konji smiruju djecu navodeći ih da poštuju određena pravila.

Prilikom bavljenja jahanjem troši se mnogo kalorija i svi mišići na tijelu su aktivni. Na ovaj način djeca koja žive u velikim gradovima dobijaju priliku da isprazne višak energije. Takođe, prilikom kretanja konja, mališani dobijaju jedinstvenu priliku da steknu osjećaj za prostor, kretanje i pokret. Pravilan stav jahača na konju podrazumijeva pravu kičmu i otvorena ramena, čime tinejdžeri ispravljaju držanje.

Informacije o školi jahanja možete dobiti na našoj FB stranici ili pozivom na broj telefona 067/14-95-25