O nama

Grupa entuzijasta, zaljubljenika u konje i prirodu, vođena idejom promocije konjičkog sporta i zdravih stilova života, kao i željom za ostavrivanjem takmičarskih rezultata, na Osnovačkoj Skupštini kluba koja je održana 24.10.2013. g., osnovali su Sportski konjički klub ”Budućnost” sa sjedištem u Podgorici.

Sportski konjički klub ”Budućnost” se nalazi na prostoru starog vino-podruma u Gornjoj Gorici. Na samo 4 kilometra od centra grada u prelijepom prirodnom ambijentu, na preko 6 hektara, nalazi se konjički Centar u kojem su smješteni konji tri konjička kluba (”Budućnost”, “Perjanik” i “Montenegro”), kao i konji u privatnom vlasnistvu, na pansionu. Ergela broji oko tridesetak grla različitih rasa: “Araber”, „Oldenburg“, „Furiozo“, „Holstejn“, „Mađaski sportski i Engleski punokrvni konj”, kao i naša autentična rasa mali brdski konj. Imamo moderan Konjički centar, dobro opremljenu štalu, sa boksovima za konje, sjenike i prostor za zrnastu hranu, sedlarnicu i malu kafanicu, nalik na vojvođanske salaše. Izvanredan prirodni ambijent, gdje mozete da provedete vrijeme sa drustvom ili sa porodicom (rostilj, rodjendani, piknik i sl).

 

Takmičarski duh

Sportski konjički klub ”Budućnost” u svom sastavu ima seniorski takmičarski tim, koji je krajem marta nastupao na prvom zvaničnom takmičenju na nivou države, u disciplini Dresurno jahanje u organizaciji Saveza za konjički sport Crne Gore. U maju ove godine smo bili organizatori II kola crnogorske lige u disciplini Daljinsko jahanje (30 km) na Velikoj plazi. Naime, oktobra 2014. g., osnovan je Savez za konjički sport Crne Gore u čijem sastavu se nalaze sledeći klubovi: SKK “Budućnost” i SKK “Montenegro” iz Podgorice, SKK “Hajla” iz Rožaja, SKK “Vihor” sa Žabljaka i SKK “Arap” iz Danilovgrada.

Takmičenja se organizuju po olimpijskim i F.E.I. (Međunarodna konjička federacija) disciplinama konjičkog sporta.

O nama

Program

Program Konjičkog Kluba „Budućnost“ predviđa i rad sa najmladjim selekcijama, uzrasta od 6 do 12 godina, sa ciljem usmjeravanja mladjih populacija iskonskim vrijednostima, putem edukacija i priča na temu zdravih stilova života, kao i otkrivanje novih talenata i budućih takmičara.

Pored sportsko rekreativnih aktivnosti, u konjičkom centru se uspješno sprovode Hiporehabilitacioni tretmani namijenjeni djeci sa smetnjama u razvoju, gdje se konj koristi kao terapeutsko sredstvo. U svrhu socijalne inkluzije, organizuju se inkluzivne radionice u kombinaciji sa terapijskim jahanjem.

Hiporehabilitacija

Hiporehabilitacija predstavlja jedinstven spoj defektologije, medicine i konjičkog sporta u čijem sprovođenju učestvuju tri lica i konjsko grlo, kao terapeutsko sredstvo. Dreser je zadužen za pripremu konja i bezbjedno odvijanje terapije, dok su defektolog i fizioterapeut zaduženi za rad sa korisnikom programa. Ovaj vid rehabilitacije i edukacije namijenjen je osobama sa intelektualnim poteškoćama, sa poremećajem iz spektra autizma, višestukom ometenošću, razvojnim poremećajima, djeci koja kasne u psihomotornom razvoju, cerebralnom paralizom i psihoemocionalnim poteškoćama.

Ostvarili smo saradnju, prije svega sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Resursnim centrom 1. Jun iz Podgorice, Dnevnim centrima Igalo, Cetinje, Pljevlja i Nikšić, kao i sa civilnim sektorom – NVO koje se bave ovom problematikom. Takođe, veoma značajnu saradnju i podršku smo imali i od strane diplomatsko konzularnih predstavništava u Crnoj Gori, prije svih mislim na Ambasade UAE i Austrije.