KONFERENCIJA ZA MEDIJE: Predstavljen je Projekat “Srce se ima da se daje svima”

petak 15. april u 12h, hotel CUE Podgorica

 

Konjički klub Budućnost, u saradnji sa partnerima, u petak 15. aprila u 12h na konferenciju za medije, predstavio je Projekat „Srce se ima da se daje svima“, koji je namijenjen osobama sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

 


Vrijeme trajanja Projekta je od 15.04. do 15.06., a isti će se realizovati u Konjičkom centru u Podgorici i u Baru.

Očekivani rezultati Projekta su sledeći:
– Realizacija Hiporehabilitacionih tretmana za 10 lica sa invaliditetom (ukupno 100 terapija),
– Realizacija 3 inkluzivne radionice za 30 lica – JU Rasursni cebtar za djecu I mlade Podgorica
– Polaganje stručnog ispita o stečenom zvanju Saradnik/ca i Voditelj/ica u hiporehabilitaciji.
– Otvaranje Hipo Centra u Baru

Konferenciju je otvorio i vodio Tihomir Goranović predsjednik Skupštine SKK “Budućnost”

 

Gotovo nakon dvije godine dana smo se ponovo okupili ovim lijepim povodom da zajednički sa puno energije i ljubavi organizujemo hiporehabilitacione tretmane za naše drugare.
Težak period je iza svih nas, vrijeme pandemije, vrijeme straha, patnje, ali i bola zbog svih onih koji su nas napustili….Period koji nas je sputavao i ograničavao .. period zbog kojeg su mnogi odustali, bilo da je riječ o sportu, kulturi biznisu…I slično.
Iskoristio bih ovu priliku da se ispred konjičkog kluba “Budućnost” zahvalim čovjeku koji je pomogao da naš klub, a samim tim i hiporehabilitacija opstanu tokom pune dvije godine trajanja pandemije CORONA virusa. Riječ je o gospodinu Ivanu Jovoviću predsjedniku konjičkog kluba “Kadina” i njegovim prijateljima iz kluba, koji su i ovoga puta naši partneri u Projektu. – kazao je Goranović.
Predstavljen je stručni tim koji je učestvovao u organiazaciji Hipo centra u Crnoj Gori, kao i inovatovni Program obrazovanja odraslih za kreiranje i sprovodjenje tretmana hiporehabilitacije..

 

Zajedno sa dr Stankom Mrdak, načelnicom Centra za djecu sa posebnim potrebama iz Podgorice i našim divnim djevojkama Ivom Tomković, Sašom Milunović, Sandrom Sošić – specijalistkinje primijenjene fizioterapije, Vidom Čepić, Irinom Madžgalj, Aleksandrom Trailović – diplomirane defektolooškinje, urađen je odličan posao, oformljena su dva tima koja su do sada realizovala preko 3.500 terapija bez i jednog slučaja kontraindikacija.

Takođe, jedan od naših zajedničkih poduhvata jeste i Program obrazovanja odraslih za kreiranje i sprovođenje tretmana hiporehabilitacije. Stim u vezi, javila se potreba da Konjički klub kao nosilac i organizator projekta, bude i organizator obrazovanja iz ove oblasti. Nosilac ovog Programa je Konjički klub, dok su Marina Vidojević i Milijana Lazarević autori programa.
Ovaj Program obrazovanja za inovativni pristup u radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju – hiporehabilitacija kreiran je u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje Ministarstva nauke i prosvjete Crne Gore i koncepiran je u dva nivoa:

1. Saradnik/saradnica u izvođenju hiporehabilitacije
2. Voditelj/voditeljica u izvođenju hiporehabilitacije

Program je odobren na II sjednici Nacionalnog savjeta, održanoj dana 30.06.2015.god.
Klub je nosilac Progarama, dok us autori gospođa Marina Vidojević diplomirani defektolog logoped, direktorica Ustanove za djecu i mlade »Sremčica« Beograd i Milijana Lazarević doktor pedagoških nauka, takođe iz Beograda.Sašu Milunović, specijalistkinja primijenjene fizioterapije, nas je bliže upozna sa projektnim aktivnostima

Korisnici projekta su djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju, koji predstavljaju jednu od najosjetljivijih kategorija sistema socijalne zaštite. Planirano je da se u predviđenom periodu sprovede 100 hiporehabilitacionih tretmana za ukuono 10 mališana.
Korisnici programa su i djeca koja se nalaze u Resursnom centru “1. Jun” iz Podgorice. Njih oko 30 – ak mališana će biti uključeno u realizaciji inkluzivnih radionica (likovne, dekupaž, sportske radionice). Planirana je realizacija 3 inkluzivne radionice.
Projektom je predviđena obuka i polaganje stručnih ispita za 4 hipo-terapeuta, koji će realizacijom ovog projekta steći zvanje – voditelj/voditeljica hiporehabilitacije. Ova lica su angažovana u našem Klubu od osnivanje i iza sebe imaju značajno iskustvo i realizovanih preko 3.500 trapija.
Projektom je predvidjeno i polaganje stručnih ispita u zvanju – saradnik/saradnica u izvođenju hiporehabilitacije, za 2 lica koja su u našem centru na obuci od novembra prošle godine. Ova 2 lica su nastanjena u Baru, pa je samim tim planirano otvaranje Hipo centra u tom gradu.
Jedan od naših strateških ciljeva jeste i osnivanje Hipo centara na jugu i sjeveru zemlje kako bi djeca i mladi sa smetnjama iz svih krajeva Zemlje dobili hiporehabilitiaciione usluge.
Goranović je dalje nastavio:
Da je hiporehabilitacija veoma zahtjevna govori i činjenica da su hipoterapeuti dužni da savladaju tehnike jahanja, ali i način njegovanja I održavanja konja. Dakle, potrebno je upoznati ove životinje, kao i znati sve o njihovim životima, ishrani anatomiji i slično. U sklopu predstojećih aktivnosti kolege iz Bara su sa našim timovima, već odradile značajan broj terapija, kao i školu jahanja.
Bojana Prelević fizioterapeutkinja iz Bara je na obuci u Klubu pa nam je prenijela svoje dosadašnje utiske u radu, kao i planove o budućem Hipo centru u tom gradu.
Goranović je dalje predstavio partnere u Projektu koji su uzeli učešća na pres konfereciji.


Sve naše aktivnosti od samog početka prepoznali su naši partneri, bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. Dozvolite mi da pozdravim partnere u ovom Projektu i da nam poželim uspješan rad. Hvala vam što ste izabrali da budete sa nama, pokazali ste vašu humanost, I plemenitost, posebno u vremenu krize koja traje već par godina. Podsjetili ste javnost da je sreća mnogo veća kada se dijeli.i da je važno da smo tu jedni za druge onda kada je to potrebno. U tom smislu cijenim potpuno opravdanim i slogan ovog Projekta “Srce se ima da se daje svima”.
Partneri u ovom Projektu su:
– Konjički klub “Kadina”
– Metropolis,
– CR Investment
– Eyegym international
– myWorld d.o.o.
– Child&Family Foundation
– Dukat mliječna industrija
– EU info centar Podgorica
– Ferro stil doo Bar i
– Hotel CUE Podgorica

Predstavnici SKK „Budućnost“ su izrazili posebnu zahvalnost medijima, a ujedno predstavili medijsku kampanju Projekta „Srce se ima da se daje svima“


Koristim priliku da se zahvalim svim medijima u zemlji, jer su sve naše aktivnosti ispratili sa puno pažnje i značajnog medijskog prostora. Očekujemo da i ovog puta bude isto tako, sa ciljem da i kroz ovaj vid zajedničkog djelovanja, skrenemo pažnju na potrebe osoba sa smetnjama i teškoćama u razvoju, da budimo svijest društvene zajednice o pravima OSI, ali i prihvatanju OSI, kao ravnopravne članove društva.
Takođe, cilj medijske kampanje jeste i promocija partnerskog upravljanja Projektom i značaju podrške partnera kada su u pitanju ovakve i slične aktivnosti.
Prije nego što najavim medijsku kampanju želim da pozdravim jednu divnu damu, koja je od prvog dana sa nama, zahvaljujući kojoj bilbordi i city light-ovi sa slikama naših konja i projekata po više mjeseci tokom čitave godine krase ulice u više gradova u zemlji. Riječ je o gospođi Marini Kovač vlasnici kompanije Metropolis Media, koja je sve naše medijske kampanje donirala. Da ne zaboravim i našeg profesionalnog fotografa gospođu Mariju Brajović, koja ne propusta niti jedan detalj sa svih naših događaja.

Na samom kraju prikazan je Projekat koji je realizovan 2019 godine:
U pitanju je Projekat “Uz tebe sam nijesi sam” koji je realizovan u saradnji sa Konjičkim klubom “Kadina”, Child&Family Fondation i Chashback world 2019 godine.
Naime, iste godine, zahvaljujući Ivanu Čanoviču iz My World Montenegro imali smo privilegiju da je Projekat prikazan na prestižnom Elite Seminaru sa Tony Robinsom i Ericom Worriem na stadionu Shalkea Gelsenkirhenu, Njemačka pred 60.000 prisutnih. Ukupno je prikazano 30 projekata širom svijeta.

Na konferenciji za medije govorili su:
– Tihomir Goranović, Predsjednik skupštine SKK „Budućnost“
– Saša Milunović, specijalistkinja primijenjene fizioterapije
– Bojana Prelević, fizioterapeut iz Bara
– Nikolina Radunović, CR Investment i Eyegym international
– Ivan Čanović, myWorld Mongtenegro  i Child&family
– Ana Popović, EU info centar
– Mirjana Delić – PR Hotela CUE Podgorica